Idag sparas det ofta på lokalerna i många organisationer. Man tittar på kostnader per arbetare och ser att om man t ex inför kontorslandskap så kapar man kostnader, kanske inte så mycket men dock och det slår direkt och tydligt på resultatraden. Det som däremot inte syns i årsredovisningen är den minskade produktiviteten som det kan innebära. Jag bad Louise, B#s andra anställde, att sammanfatta lite kring arbetsmiljöns påverkan på människor.
Idag vistas människor, i alla fall de som bor i i-länder, mycket inomhus. Egentligen mer än vad som är bra för oss, då naturen kan erbjuda den bästa miljön för vår hälsa. Därför är det viktigt att byggnaderna där vi vistas anpassas efter människans naturliga behov och såklart även att vi strävar efter att även besöka vår vackra natur så mycket som möjligt.
Buller Världshälsoorganisationen har angett riktvärden för hur hög bullernivå en människa bör utsättas för. Gränserna beror på hur länge och hur ofta man behöver lida av ljudnivåerna. Ett direkt hälsoproblem till följd av buller som är lätt att upptäcka är förstås hörselskador. Dessa drabbas man ofta av om man utsatts för ett alldeles för högt ljud, till exempel på sin arbetsplats, på en konsert eller om man har hög musik i hörlurarna. Idag har cirka 100 000 svenskar dagliga besvär på grund av tinnitus, som är den klart vanligaste hörselskadan. Vid höga ljud kan även hörselförmågan påverkas så att man hör sämre. Att lågfrekventa ljud är skadliga tänker vi nog inte så ofta på. De kommer från till exempel fläktar, datorer och andra maskiner vilket i princip alla utsätts för varenda dag. Dessa ljuden stänger tillslut hjärnan av så att vi inte hör dem, men vi påverkas omedvetet. Låga bullerljud verkar uttröttande och man tappar lusten samtidigt som ambitionsnivån sänks. Koncentrationen påverkas också vid störande ljud, vilket särskilt hindrar barn som redan har svårt i skolan, då allting blir ännu svårare och jobbigare att förstå. Utsätts man för buller i hemmet, framförallt nattetid, kan detta leda till sömnstörningar. Ljudet påverkar både insomnandet, sömnens djup och uppvaknandet som kan bli onödigt tvärt. Sömn är en avgörande faktor för god hälsa och därför är detta oerhört viktigt att undvika. Vid sömnproblem blir man trött, nedstämd och prestationsförmågan sänks. Vanliga ljud som leder till sömnproblematik är trafikbuller, ventilation, grannar och restauranger. Det som händer när man sover och samtidigt utsätts för ljud är att kroppen fortfarande lyssnar och reagerar på ljuden, och därmed producerar ett stresshormon som gör att vi inte blir utvilade av vår sömn.
Belysning Det är viktigt att ha bra belysning när man arbetar, det vet de flesta. Men forskning har visat flera resultat som bör uppmärksammas. För det första är dagsljuset oerhört värdefullt! Vi mår bra av det, för ingen konstgjord ljuskälla producerar lika ljust ljus som solen. Dagsljus är något naturligt som alltid funnits i människans närvaro. Fönster som släpper in dagsljus är alltså den bästa belysningen. Men självklart behövs andra ljuskällor därtill. Man har kommit fram till att många gamla lampor flimrar, alltså att ljuset är ojämnt. Detta orsakar huvudvärk och är stressande för hjärnan. När man arbetar har man ofta en arbetslampa som lyser upp det man håller på med, men det har visat sig att omfältsljuset har en stor betydelse. Omfältsljuset är det ljus som är omkring oss och som lyser upp omvärlden. Tester visade att ett lagom omfältsljus har stor betydelse. Hormonbalansen var då som bäst och hjärnan var mer aktiv och vaken. Man ska dock ha lagom stark belysning eftersom för mycket omfältsljus påverkade både sinnesstämningen och kroppen oväntat negativt, till och med värre än ett svagt ljus.
Klimat Den optimala inomhustemperaturen för det flesta människor är 20-24 grader. Detta skiljer sig dock lite från person till person och givetvis också beroende på vad man är van vid, vad man har på sig etc. Låga temperaturer kan i längden leda till hjärt & kärl-sjukdomar samt lungrelaterade sjukdomar. För hög temperatur gör luften torrare vilket påverkar våra luftvägar negativt. Dessutom påverkar inlärningsförmågan och koncentrationen, eftersom när man är på gränsen att svettas och känner sig för varm vill man automatiskt minska aktiviteten. Man sänker då arbetstakten och blir snabbare trött. Höga temperaturer kan ofta ge illamående, huvudvärk och trötthet. En dragig miljö upplevs ofta som obehaglig och leder till snabb avkylning av kroppen. Befinner man sig för länge i en sådan situation kan man få muskelbesvär och problem med nacken.
Ovanstående är en bra sammanfattning av hur vi påverkas av omgivningen och borde vara underlag för var och en som planerar en arbetsplats. Det finns också en doktorsavhandling gjord av Helena Jahncke som heter Cognitive performance and restoration in open-plan office noise. Tidningen Ingenjören skriver bland annat ”Förutom rena prestationssänkningar visar forskningen (Jahnckes) också att motivationen sjunker och tröttheten ökar vid helt normala ljudnivåer på 50-60 decibel i kontorslandskapet.”
Mer att läsa hittar ni bland annat här: